Richard al III-lea, regele englez din secolul al XV-lea al carui schelet a fost descoperit sub o parcare in 2012, va fi inhumat pe 26 martie 2015, in catedrala din Leicester.

Ceremonia funerara, care va fi transmisa in direct de postul de televiziune Channel 4, va reprezenta punctul culminant al unei serii de evenimente ce vor dura o saptamana, consacrate acestui suveran britanic cu reputatie sinistra, pe care mai multe asociatii incearca sa il reabiliteze.

Ramasitele pamantesti ale ultimului rege din dinastia Plantagenetilor vor fi transportate intr-un sicriu de plumb, pe 22 martie, la Universitatea Leicester. De acolo, sicriul va fi dus in locul in care a avut loc batalia de la Bosworth, unde Richard al III-lea a murit in 1485, traversand mai multe sate emblematice pentru destinul fostului rege.

Sicriul se va intoarce in aceeasi seara la Leicester pentru un priveghi de trei zile, deschis publicului larg, invitat sa aduca un ultim omagiu fostului rege al Angliei.

Richard al III-lea, mort la varsta de 32 de ani, dupa o scurta domnie de doi ani, a fost prezentat de suveranii din dinastia Tudor - care i-au urmat la domnie - drept un tiran insetat de sange, iar aceasta reputatie a fost imortalizata si de dramaturgul William Shakespeare.

Osemintele sale au fost descoperite in 2012, in Leicester, cu ocazia lucrarilor de reamenajare a unei parcari municipale, iar analizele ADN au confirmat faptul ca acel schelet, care prezenta urmele unor rani suferite in razboi, era intr-adevar cel al regelui Richard al III-lea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.