Bombardierele strategice rusesti au efectuat 16 incursiuni in nord-vestul spatiului aerian american in ultimele zece zile, o crestere neobisnuit de mare a acestor zboruri, potrivit unor oficiali american din cadrul apararii, relateaza publicatia electronica Washington Free Beacon, citata de MEDIAFAX.

Numeroasele zboruri ale bombardierelor rusesti Tu-95 au determinat ridicarea de la sol a unor avioane militare americane de cateva ori. De asemenea, in timpul unei incursiuni in apropiere de Alaska, a fost detectat si un avion rusesc de strangere de informatii impreuna cu bombardierele.

"In ultima saptamana, NORAD a identificat vizual avioane rusesti care operau in si in jurul zonelor de identificare si aparare americane", a declarat maiorul Beth Smith, purtatoare de cuvant pentru Comandamentul Nordic American si Comandamentul Nord-American de Aparare Aerospatiala (NORAD).

Smith a subliniat ca zborurile rusesti si-au intensificat activitatea dar a minimalizat amenintarea, afirmand ca acestea sunt misiuni si exercitii de antrenament obisnuite.

Zborurile au fost efectuate in principal de-a lungul zonei de identificare si aparare aeriana a Alaskai, ce acopera Insulelel Aleutine si partea continentala a statului, iar o incursiune a implicat intrarea in zona de aparare aeriana a Canadei, a precizat Smith.

Bombardierele au fost un Tu-95 (Ursul H in terminologia NATO) si un Tu-142 (Ursul F), o aeronava de recunoastere maritima, a precizat ea, adaugand ca in timpul incursiunilor din ultimele zece zile a fost identificat si un avion de spionaj Il-20.

Alti oficiali din cadrul apararii sustin ca numarul mare de incursiuni aeriene este foarte neobisnuit si duce cu gandul la Razboiul Rece.

Fortele strategice nucleare rusesti par sa "incerce sa testeze reactiile noastre de aparare aeriana sau sistemele noastre de comanda si control", sustine un oficial din cadrul apararii. "Nu sunt numai niste misiuni de antrenament", adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.