Tarile NATO trebuie sa intensifice eforturile pentru a contracara actiunile Rusiei, afirma secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, notand ca unele state, inclusiv Romania, au inceput sa ia masuri pentru cresterea bugetelor destinate apararii.

"Agresiunea rusa impotriva Ucrainei i-a facut pe unii sa ceara ca Alianta Nord-Atlantica sa fie mai bine pregatita pentru a contracara astfel de atacuri-surpriza. Sunt de acord in totalitate. De la inceput, eu am catalogat aceasta criza ca fiind un semnal de alarma pentru Alianta si pentru toti cei angajati in favoarea unei Europe nedivizate, libere si in pace", scrie Anders Fogh Rasmussen intr-un editorial publicat in Financial Times.

"NATO nu este o entitate individuala. Este o alianta de 28 de natiuni suverane si toate deciziile sunt luate prin consens. Uneori, acest lucru poate necesita timp sau poate genera frustrare. Insa, impreuna, suntem mai puternici decat fiecare dintre noi individual. Iar acum ne confruntam cu cea mai mare provocare de la sfarsitul Razboiului Rece; ma astept ca aliatii sa faca mai multe pentru securitatea noastra comuna", adauga secretarul general NATO.

"Inca de la caderea comunismului, NATO a depus eforturi pentru dialogul cu Rusia, sporind cooperarea si indreptandu-se spre un parteneriat strategic. Insa reactia Rusiei a fost sa incalce regulile, sa alimenteze conflictele in Republica Moldova, Georgia si Ucraina, sa conteste ordinea internationala axata pe reguli. Separatisti sustinuti de Rusia sunt implicati in pierderea tragica a avionului companiei Malaysia Airlines. Acest tip de comportament a transformat lumea intr-un spatiu mai periculos si mai imprevizibil", adauga Rasmussen.

"NATO a avut o reactie rapida fata de anexarea ilegala si nelegitima de anexare a Crimeei. Am suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia, pastrand insa deschise canalele de dialog. Am sporit cooperarea cu Ucraina. Am luat imediat masuri pentru consolidarea capacitatilor de reactie, mobilizand mai multe nave, mai multe avioane militare, efectuand mai multe exercitii terestre. Aliatii din cadrul NATO au dublat prezenta avioanelor de vanatoare deasupra statelor baltice, lansand zboruri de supraveghere deasupra Poloniei si Romaniei. Am trimis mai multe nave in Marea Neagra si in Marea Baltica", aminteste Rasmussen.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.