Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat luni un text care prevede un ajutor in valoare de 225 de milioane de dolari pentru sistemul de aparare antiracheta Iron Dome, folosit de Israel pentru interceptarea rachetelor lansate din Fasia Gaza.

Documentul a fost adoptat vineri de Congres cu o majoritate zdrobitoare.

Din 2011, data la care a fost dat in functiune, Statele Unite au cheltuit in total peste 700 de milioane de dolari pentru a sustine dezvoltarea Iron Dome, sistem ce a permis interceptarea a zeci de rachete lansate din Gaza de la inceputul operatiunii "Limita de Protectie".

Departamentul de Stat a subliniat luni ca Statele Unite se pot arata ferme cu Israelul in legatura cu victimele palestiniene civile din Gaza, continuand totusi relatiile strategice cu aliatii lor, in special in materie de echipament de aparare.

Duminica, Washingtonul s-a declarat "consternat" de bombardarea unei scoli ONU in enclava palestiniana, intr-un comunicat neobisnuit de dur la adresa Israelului, chiar daca statul evreu nu a fost acuzat explicit.

"Israelul poate face mai multe pentru a impiedica victime civile", a criticat Jennifer Psaki, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, in cadrul unei intalniri cu presa. "Dar acest lucru nu schimba faptul ca Israelul ramane un partener important in termeni strategici si de securitate. El are dreptul sa se apere".

Intrebata in legatura cu livrarea de echipament de aparare catre Israel, care poate fi folosit in ofensiva sa in Gaza si posibil in timpul bombardarii unei scoli ONU, Psaki a evitat sa comenteze. "Am spus clar ca tintele militare nu justifica" acest bombardament, a raspuns oficialul.

"Cred ca nu sunt alte tari in lume care sa sustina securitatea Israelului mai mult decat Statele Unite", a amintit Psaki, in plina raceala a relatiilor dintre cei doi aliati, citat de MEDIAFAX.

In total, Statele Unite au prevazut sa consacre 30 de miliarde de dolari ajutor militar Israelului intre 2009 si 2018.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.