Combatantii din cadrul gruparii militante Stat Islamic in Irak si Siria au preluat controlul celui mai mare baraj hidroelectric de pe raul Tigru din Irak, care alimenteaza cu energie electrica orasul Mosul, a declarat duminica un comandant al luptatorilor kurzi care aparau instalatia.

Angajatii au ramas in interiorul hidrocentralei, care a cazut in mainile SIIS dupa 24 de ore de lupta, a declarat locotenent-colonelul Herash.

SIIS a preluat controlul mai multor orase in scopul de a crea un califat islamic care sa includa parti din Irak si Siria. Presedintele Forumului pentru Orientul Mijlociu, Daniel Pipes, sustine insa ca ocuparea barajelor este o tactica a grupului folosita pentru a obtine controlul asupra unui oras si a locuitorilor sai.

In plus, niciun alt baraj nu este atat de important pentru Irak ca cel din Mosul. "Daca detii controlul barajului Mosul, poti ameninta aproape pe toata lumea", a declarat Pipes.

El a afirmat ca gruparea are acum potentialul de a genera o inundatie masiva si catastrofala care ar provoca morti, distrugeri si haos nu numai in orasul Mosul, ci pe o distanta de 450 de kilometri, chiar pana in Bagdad. "Este o perspectiva inspaimantatoare", a declarat el.

ONU a avertizat ca 200.000 de civili se afla intr-o situatie dificila dupa ce ISIS si gruparile armate asociate "au preluat controlul a aproape tuturor districtelor din Sinjar si Tal Afar din provincia Ninewa, inclusiv a campurilor petrolifere din Ain Zala si Batma, de la limita Kurdistanului irakian".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.