Cel putin 76 de cadavre au fost descoperite sambata intre daramaturi, in Fasia Gaza, potrivit unui bilant estabilit de catre salvatori palestinieni, la aproape cinci ore de la intrarea in vigoare a unui armistitiu umanitar de 12 ore, relateaza AFP.

Aceste cadave au fost duse la diferite morgi din enclava, la Spitalul Kamal Aduane, in cele doua spitale importante din orasul Gaza si la spitalul european de la Khan Younes, au precizat sursele citate.

La cateva ore de la intrarea in vigoare, la ora locala 8.00 (8.00, ora Romaniei), armistitiul parea sa fie respectat la pranz. Unii palestinieni s-au intors in cartiere devastate, in care zaceau cadavre printre mormane imense de moloz. Salvatori si jurnalisti descopereau scene dezolante: randuri intregi de case sparte, surpate, culcate la pamant ca niste castele de carti de joc. Ici-colo, in mijlocul ruinelor se vedeau cadavre si urme de sange in care si-au lasat amprenta senile ale unor tancuri israeliene, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile din cadrul miscarii islamiste palestiniene Hamas, la putere in enclava, le-au recomandat locuitorilor stramutati - peste 160.000 potrivit ONU - sa nu se apropie de imobilele bombardate si de zonele de lupta, de teama unor dispozitive neexplodate sau bombe-capcana. Armata israeliana i-a avertizat la randul ei pe locuitorii Fasiei Gaza sa nu se intoarca la domicilii.

Armistitiul a fost impus de catre Statele Unite si Egipt in a 19-a zi a unui razboi - care s-a soldat cu 967 de morti in randul palestinienilor, marea majoritate civili, si 39 de morti in randul israelienilor, intre care 37 de militari si un muncitor thailandez -, declansat pe 8 iulie printr-o operatiune aeriana, extinsa pe 17 iulie intr-un asalt terestru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.