Turcia inaugureaza vineri primul sau tren de mare viteza intre principalele doua orase ale sale, Ankara si Istanbul, un proiect pus in aplicare de premierul Recep Tayyip Erdogan in cadrul eforturilor de modernizare a tarii.

Intarzierile succesive ale inaugurarii au alimentat numeroase glume in ultimii ani. Dar vineri seara, glumetii vor fi redusi la tacere cand Erdogan va intra triumfator in Istanbul la bordul primului tren de mare viteza.

Inaugurarea liniei are loc cu mai putin de o luna inaintea alegerilor prezidentiale din 10 august, la care Erdogan este candidat si a carui campanie s-a concentrat pe eforturile de ameliorare a transporturilor in Turcia.

Din nefericire, trenul nu se va opri in centrul Istanbulului. El nu va ajunge decat pe malul asiatic al Bosforului, pentru a-si incheia cursa in indepartata periferi Pendik, la doua ore distanta de malul european in timpul ambuteiajelor.

Proiectul nu a fost ocolit de ghinion: nu numai inaugurarea sa a fost amanata, dar in iulie, in cursul testelor, unul dintre noile trenuri a lovit un vagon folosit la intretinere. Acesta a fost nevoit, de asemenea, sa rezolve probleme de securitate. Accidentele feroviare sunt frecvente in Turcia, iar in 2004 zeci de persoane au murit cand un tren de mare viteza a deraiat in nord-vestul tarii, scrie MEIDAFAX.

Dar, prin intermediul unei campanii de publicitate intense, cu spoturi televizate prezentand copii ce agitau mainile la trecerea trenului, Guvernul a eludat dificultatile pentru a transforma proiectul in succes.

Erdogan, al carui partid islamo-conservator AKP domina politica turca de peste zece ani, se straduieste sa se prezinte ca omul care a transformat Turcia pentru a face din ea o tara moderna cu un nivel de viata comparabil cu cel al vecinilor europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.