Miscarea islamista Hamas a afirmat joi ca accepta o incetare a focului temporara, ceruta de ONU din motive umanitare si anuntata anterior de armata israeliana.

"Miscarea si-a dat acordul pentru o incetare a focului timp de cinci ore" incepand de joi, ora 10.00 (10.00, ora Romaniei), a declarat purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zukhri, potrivit unui comunicat, citat de MEDIAFAX.

Astfel, "factiunile palestiniene au acceptat propunerea Natiunilor Unite" cu privire la aceasta masura, a adaugat el.

Incetarea focului "este in interesul tuturor cetatenilor din Fasia Gaza, deoarece ei pot merge la spital, obtine ingrijiri medicale sau hrana", a declarat miercuri dimineata coordonatorul ONU pentru procesul de pace in Orientul Mijlociu, Robert Serry Moyen, la postul de televiziune israelian Channel Two.

Anterior, armata israeliana a anuntat ca va inceta joi, timp de cinci ore, bombardamentele in Fasia Gaza, un "armistitiu umanitar" care va permite locuitorilor sa se aprovizioneze, potrivit unui comunicat publicat miercuri seara.

Armata va "facilita o fereastra umanitara maine, joi, 17 iulie. In intervalul orar 10.00-15.00 (10.00-15.00, ora Romaniei) Tsahal (armata) va inceta activitatile sale operationale in Fasia Gaza si va opri tirurile", informeaza comunicatul.

Aceasta decizie a fost luata in urma unor negocieri cu reprezentanti ai ONU, precizeaza sursa citata.

Totusi, Israelul a avertizat ca daca "Hamas sau alte organizatii teroriste vor profita de aceasta fereastra umanitara (pentru a ataca), armata va raspunde cu fermitate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.