Secretarul general ONU Ban Ki-moon a facut apel, joi, in deschiderea unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate, la incetarea focului in Fasia Gaza intre Israel si miscarea islamista Hamas.

"Este mai urgent ca oricand sa se incerce gasirea unui teren de intelegere pentru a se reveni la calm si la un acord de incetare a focului", a declarat Ban, reiterand indemnurile sale pentru cele doua tabere "sa deea dovada de retinere maxima".

"Comunitatea internationala trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a pune capat imediat acestei escaladari si pentru a ajunge la (un acord) durabil de incetare a focului", a afirmat el.

Civilii din Fasia Gaza "sunt prinsi la mijloc intre atitudinea iresponsabila a Hamas si riposta dura a Israelului", a subliniat Ban. "Israelul are preocupari legitime pentru securitatea sa, dar sunt ingrijorat si de numerosii palestinieni care au murit sau au fost raniti in urma operatiunilor israeliene", a spus secretarul general ONU.

Ban Ki-moon a evocat "riscul unui razboi deschis" si a apreciat ca doar incheierea tirurilor de rachete ale Hamas asupra Israelului ar putea preveni o ofensiva terestra a armatei israeliene in Fasia Gaza.

"Doar un acord de pace (general in Orientul Mijlociu) ar putea aduce o securitate durabila atat pentru israelieni, cat si pentru palestinieni", a subliniat Ban Ki-moon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.