Secretarul american pentru Securitate Interna, Jeh Johnson, a asigurat ca Statele Unite vor "limita valul" de copii neinsotiti si fara acte de la frontiera tarii, gratie unei intensificari a expulzarilor.

"Cred ca vom limita acest val" de copii veniti din America Centrala pana la frontiera americano-mexicana pentru a fugi de violenta sau de criza economica, a declarat Johnson, pentru postul de televiziune NBC.

Administratia a multiplicat, de asemenea, masurile destinate descurajarii candidatilor la imigratie sa intreprinda un periplu periculos, inclusiv cateva mii de copii neinsotiti, a amintit el.

"Nu este trecere libera odata ce ajungeti aici", pentru cei care vor sa vina in Statele Unite fara acte, a avertizat Johnson. "Mesajul nostru catre cei care vin aici ilegal este urmatorul: frontiera noastra nu este deschisa pentru imigratia ilegala. Exista un proces de expulzare care a demarat impotriva imigrantilor fara acte - inclusiv copii", a explicat el.

Peste 52.000 de mineri au fost detinuti din octombrie pentru ca au traversat ilegal frontiera, respectiv de doua ori mai multi decat in aceeasi perioada a anului precedent, provocand o importanta criza umanitara si politica.

Presedintele Barack Obama va merge saptamana viitoare in Texas, stat situat la frontiera cu Mexicul, dar Johnson nu a precizat daca liderul de la Casa Alba va profita de aceasta vizita pentru a se deplasa la frontiera.

Un ales democrat din Texas, Henry Cuellar, a aratat cu degetul lacunele legislative. "Daca esti mexican, esti trimis inapoi (...) dar daca vii dintr-o tara care nu este vecina cu Statele Unite, precum tarile din America Centrala, atunci legea spune ca trebuie sa fii luat in grija de serviciile federale de Sanatate si sa fii plasat" intr-un centru de primire sau o familie, a explicat Cuellar pentru CNN.

Cuellar a criticat, de asemenea, lipsa de anticipare a administratiei, care "ar fi trebuit sa fie pregatita", potrivit lui.

Guvernatorul republican al Texasului, Rick Perry, in opinia caruia aceasta criza ameninta securitatea tarii, a declarat duminica pentru ABC ca lui Barack Obama "nu ii pasa sa afle daca frontiera Statelor Unite este sigura sau nu".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.