Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, luni, ca informatiile privind un agent dublu german care lucreaza pentru Statele Unite sunt "grave", in timp ce Berlinul cere deja un raspuns "rapid" din partea Washingtonului.

"Daca informatiile sunt exacte, este un caz grav", a apreciat Merkel in cadrul unei conferinte de presa la Beijing, organizata impreuna cu premierul chinez Li Keqiang.

"In opinia mea ar fi vorba despre o contradictie evidenta cu ceea ce eu consider o cooperare plina de incredere intre agentiile (de informatii) si parteneri", a adaugat ea.

Un agent al serviciilor de informatii germane (BND) arestat miercuri lucra din 2012 pentru CIA si ar fi predat peste 200 de documente Statelor Unite, a anuntat presa germana duminica.

Acest agent dublu ar fi avut misiunea de a strange documente despre o comisie de ancheta parlamentara germana infiintata dupa dezvaluirile de presupus spionaj desfasurat de agentia de informatii americane NSA.

La randul sau, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat ca, daca aceste informatii sunt exacte, cazul trebuie clarificat rapid, precizand ca a cerut Washingtonului sa elucideze acest dosar "cat mai repede posibil".

Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, le-a cerut Statelor Unite sa raspunda "rapid si clar" acestor informatii, potrivit unor extrase dintr-un interviu ce va aparea luni in cotidianul Bild.

Angela Merkel a inceput duminica o vizita de trei zile in China, cea de-a saptea de la preluarea functiei in 2005. Ea este insotita de o delegatie formata din lideri economici, intre care oficiali ai Siemens, Volkswagen, Airbus, Lufthansa si Deutsche Bank.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.