Presedintele chinez Xi Jinping a sosit joi la Seul intr-o vizita de stat de doua zile, dominata de problema programului nuclear nord-coreean.

In prima vizita pe care o efectueaza in Peninsula Coreea, Xi Jinping acorda prioritate Seulului - o premiera pentru un sef de stat chinez in ultimele doua decenii -, ceea ce denota, in opinia unor analisti, iritarea Beijingului fata de regimul imprevizibil de la Phenian.

Intr-o aparenta reactie de nemultumire fata de aceasta vizita, Coreea de Nord a procedat miercuri la tirul a doua rachete cu raza scurta de actiune, de pe coasta de est. Nordul a efectuat in zilele precedente mai multe salve de tiruri de rachete catre Marea Japoniei, condamnate atat de Tokyo, cat si de Seul.

Insa Phenianul procedeaza inconsecvent, ca de obicei. Regimul stalinist a adoptat luni un ton mai conciliant, propunand Seulului ca ambele parti sa inceteze provocarile verbale si tirurile, o oferta catalogata nesincera de catre capitalisti.

Dupa ceremonia de primire, Xi Jinping urmeaza sa fie primit de catre presedinta sud-coreeana Park Geun-hye, cu care va discuta problema programului nuclear nord-coreean, potrivit serviciilor presedintei.

Desi China este principalul aliat al Coreei de Nord, Xi Jinping nu s-a intalnit cu Kim Jong-un de cand acesta a preluat puterea, in mortii tatalui sau, Kim Jong-il, in decembrie 2011.

Iar relatiile dintre Beijing si Phenian s-au tensionat la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013, dupa efectuarea unor tiruri de rachete cu raza lunga de actiune si unui test nuclear de catre regimul nord-coreean, in pofida avertismentelor puternicului sau vecin.

In schimb, presedinta sud-coreeana a fost primita cu mare pompa de catre omologul ei, la Beijing, in urma cu un an, la doar cateva luni dupa ce acesta a preluat functia de presedinte.

O declaratie comuna este asteptata dupa intalnirea celor doi sefi de stat, insa, potrivit unor experti, Beijingul ar urma sa fie reticent in a-si inaspri retorica fata de regimul lui Kim Jong-un, bantuit de ideea unui colaps economic al tarii.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

"Mai degraba Xi (Jinping) va pastra probabil linia generala de incurajare a dezarmarii nucleare a peninsulei, in loc sa invinovateasca in mod direct Nordul", a apreciat Kim Joon-hyung, un profesor de la Handong Global University, conform MEDIAFAX.

Decizia lui Xi Jinping de a efectua o vizita la Seul este motivata si economic, Coreea de Sud fiind al patrulea cel mai important partener comercial al Chinei - al cincilea, daca este luata in calcul si relatia Chinei cu Uniunea Europeana (UE).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.