Jihadistii din cadrul grupului Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL), angajati in lupte in Siria si Irak, au anuntat duminica istaurarea unui califat, regim politic islamic disparut in urma cu un secol, relateaza AFP.

Intr-o inregistrare audio publicata pe un site, SIIL, care se va numi acum "Stat islamic", l-a desemnat pe seful sau Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si "lider al musulmanilor de pretutindeni".

Acest califat urmeaza sa fie impus in regiunile aflate sub controlul jihadistilor in Siria si Irak, unde ei au reusit ca ocupe mai multe teritorii, transmite MEDIAFAX.

"In cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) Statului islamic a decis sa anunte instaurarea unui califat islamic si sa desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Jihadistul Al-Baghdadi a fost desemnat drept calif al musulmanilor", a anuntat, potrivit acestei inregistrari, Abu Mohammad al-Adnani, purtatorul de cuvant al SIIL.

Al-Baghdadi "a acceptat aceasta desemnare si a devenit astfel calif al musulmanilor de pretutindeni", a adaugat el.

Cuvintele "Irak" si "Levant" au fost suprimate pe sigla SIIL, al carui nume oficial a devenit acum "Stat islamic", a adaugat al-Adnani. El a apreciat ca acest califat "era dorit de catre toti musulmanii".

Califatul fusese abolit oficial in 1924.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.