Jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) si-au consolidat joi prezenta la Bukamal, principala localitate de la frontiera irako-siriana.

"SIIL si-a consolidat prezenta la Bukamal, unde combatantii Frontului Al-Nosra, ramura siriana a retelei teroriste Al-Qaida, au promis supunere" gruparii juhadiste care opereaza in Irak si Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Activisti pro-SIIL au publicat un video pe YouTube aratand un convoi mare de masini si camioane care intra in localitate si poarta drapelul negru al SIIL.

"Convoaiele SIIL circula in Bukamal dupa cucerirea acestuia, slava lui Dumnezeu", au comentat alti simpatizanti ai gruparii extremiste, pe conturile lor de Twitter, informeaza MEDIAFAX.

Bukamal este unul dintre principalele orase ale provinciei petroliere Deir Ezzor, in estul Siriei.

Totusi, confruntarile intre SIIL si Al-Nosra, care sa-si apere bastioanele, continuau joi in alte parti ale acestei provincii, potrivit OSDO.

Majoritatea reginilor din Deir Ezzor se afla sub controlul SIIL, care avanseaza in vestul Irakului si aspira la crearea unui emirat islamic intre Siria si Irak.

Amenintarea pe care o reprezinta SIIL pentru Irak, dar si pentru alte state din regiune, a fost joi, la Paris, subiect de discutie la reuniunea intre secretarul de Stat american, John Kerry, si omologii sai din Iordania, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Ei si-au exprimat "ingrijorarea" fata de lipsa unei cooperari stranse intre fortele politice si comunitatile din Guvernul premierului Nuri al-Maliki.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.