O balena cu cocoasa, a carei piele este alba precum portelanul, a fost zarita in largul orasului australian Sydney de mai multe persoane, care cred ca este vorba de Migaloo, una dintre extrem de rarele balene albe ce au fost observate vreodata.

Balena a fost reperata joi dupa-amiaza, in apropiere de Sydney, dar si vineri, putin mai la nord de acest oras, de-a lungul coastei australiene estice.

Animalul pare sa fie intr-adevar balena Migaloo - un cuvant aborigen care inseamna "prieten alb" - observata pentru prima data in 1991 si ale carei aparitii sunt urmarite cu sufletul la gura de mii de pasionati de vietuitoarele marine.

"Ce pot sa spun? Este o ocazie unica sa il vezi pe Migaloo, balena alba", a declarat Jonas Liebschner, reprezentantul unei asociatii de monitorizare a balenelor.

"Inoata intr-un grup de cinci masculi, aflati in concurenta unul cu celalalt, si au existat mult intoarceri si ocolisuri", a adaugat el. Masculii din acel grup isi disputa "favorurile" unei femele.

Balenele cu cocoasa se afla in aceasta perioada la mijlocul migratiei lor anuale din Antarctica spre apele mai calde din Queensland (un stat din nord-estul Australiei), unde urmeaza sa se imperecheze si sa nasca pui. Un studiu realizat in 2003 de Universitatea Southern Cross din New South Wales a ajuns la concluzia ca Migaloo este un mascul si ar avea in prezent o varsta cuprinsa intre 28 si 30 de ani. Balenele cu cocoasa au o speranta de viata de aproximativ 80 de ani.

"Este singura balena alba din emisfera sudica pe care o cunoastem", a declarat Oskar Peterson, care coordoneaza un Centrul de cercetare a balenelor albe, cu sediul in Australia.

"Am mai vazut un exemplar alb in largul Norvegiei, in zona Arcticii, dar asta e tot", a adaugat el.

In 2011, un pui de balena alb, probabil in varsta de doar cateva saptamani, a fost vazut in apropiere de Insulele Whitsunday, din largul coastelor statului australian Queensland, insa puiul nu a mai fost vazut de atunci. "Nu stim daca a supravietuit", a adaugat Oskar Peterson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.