Presedintele ucrainean Petro Porosenko a dezvaluit vineri un plan de pace in 14 puncte al carui obiectiv este sa puna capat insurectiei separatiste proruse din estul tarii, a anuntat un post ucrainean privat de televiziune.

Acest plan contine, intre altele, puncte referitoare la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor rusi si ucraineni" sau "descentraliazarea puterii si protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constitutie", potrivit site-ului televiziunii private Inter TV.

Insa in plan nu figureaza si incetarea unilaterala a focului anuntata de catre presedintele ucrainean.

O insurectie separatista in regiunea industriala rusofona Donbas s-a soldat cu cel putin 360 de morti, incepand din aprilie, si ameninta unitatea acestei foste republici sovietice, devastata deja de recesiune.

Intre celelalte puncte fugureaza eliberarea ostaticilor, "crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la frontiera dintre Ucraina si Rusia", o amnistie "pentru cei care au depus armele si nu au comis crime grave" sau incetarea "ocuparii ilegale" a sediilor administratiei regionale de la Donetk si Lugansk, aflate sub controlul rebelilor.

Planul citeaza, de asemenea, organizarea rapida a unor alegeri legislative locale si un program in vederea crearii de locuri de munca in regiune. Presedintele prooccidental Petro Porosenko, investit in functie la inceputul lui iunie, l-a sunat joi seara pe omologul sau rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre acest plan pe care urmeaza sa-l prezinte in mod oficial vineri, intr-un discurs.

Kremlinul a anuntat intr-un comunicat ca Vladimir Putin a facut "o serie de comentarii" asupra planului, insistand asupra necesitatii de a "pune imediat capat operatiunii militare" lansate de catre Kiev contra militiilor separatiste proruse in regiunile Donettk si Lugansk, doua bastioane ale rebelilor in estul Ucrainei.

Porosenko i-a spus, la randul sau, sefului Kremlinului ca el "conteaza pe sustinerea planului de pace" dupa incetarea focului, potrivit serviciului de presa al presedintiei ucrainene. Insa in planul in 14 puncte nu exista nicio mentiune a incetarii unilaterale a focului anuntate saptamana aceasta de catre presedintele ucrainean.

Citeste si:
Alegeri prezidentiale Ucraina: Actorul Zelenski l-a invins...
Alegeri prezidentiale...

Petro Porosenko a declarat miercuri ca va ordona trupelor ucrainene "in scurt timp" o incetare a focului, pentru a permite rebelilor sa depuna armele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.