Ministrul saudit de Externe, printul Saoud Al-Fayçal, a avertizat miercuri asupra riscului izbucnirii unui "razboi civil" in Irak, care va destabiliza regiunea.

"Situatia extrem de periculoasa din Irak poarta premisele unui razboi civil caruia nu-i putem prevedea nici evolutia si nici consecintele asupra regiunii", a avertizat seful diplomatiei monarhiei sunnite.

Printul Saoud, care sustinea un discurs in deschiderea unei reuniuni a Organizatiei pentru Cooperare Islamica (OCI), a denuntat din nou "politica de excludere confesionala" a sunnitilor aplicata, in opinia Ryiadului, de catre premierul irakian Nuri al-Maliki.

Guvernul irakian a acuzat marti Arabia Saudita ca sustine financiar grupari insurgente sunnite care efectueaza o ofensiva in Irak si s-a plasat de partea "terorismului". Aceste acuzatii au fost formulate la o zi dupa ce Guvernul saudit l-a acuzat in termeni foarte fermi, intr-un comunicat, pe al-Maliki ca este vinovat de aducerea Irakului pe marginea unei prapastii, prin politica sa de excludere a sunnitilor.

In doar o saptamana, insurgenti suniti si combatanti din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celui de-al doilea oras irakian - Mosul - si unei mari parti din provincia a carui capitala este - Ninive, asupra orasului Tikrit si altor sectoare din provinciile Salaheddine, Diyala (est) si Kirkuk (nord).

Printul Saoud a mai declarat ca, in Siria, criza a luat o "intorsatura periculoasa", in urma esecului Conferintei de Pace Geneva II, care a avut loc la inceputul lui 2014.

"Au loc si mai multe violente si genocide comise de catre regim" si "o diminuare a sanselor de a ajunge la un acord politic", a spus el.

"Situatia ar putea sa se degradeze si mai mult (...) in cazul in care comunitatea internationala nu adopta o pozitie ferma pentru a pune capat masacrelor", a avertizat seful diplomatiei saudite.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.