Rusia a amenintat ca intrerupe livrarile de gaze naturale catre Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), dupa esecul negocierilor de la Kiev, o masura susceptibila sa perturbe aprovizionarea in Europa si sa agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Razboiul Rece.

"Nu am ajuns la un acord si este putin probabil sa ne intalnim din nou. Suntem deja in avion" in drum inapoi catre Moscova, a declarat telefonic pentru AFP Serghei Kuprianov, un purtator de cuvant al gigantului semipublic Gazprom, dupa negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeana (UE).

Gazprom a dat ultimatum Kievului pana luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), sa ramburseze o datorie in valoare de 1,95 de miliarde de dolari.

"Daca nu primim banii pana atunci, nu vom mai furniza gaze naturale", a declarat Kuprianov.

Livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa, din care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, risca sa fie afectate, ca in timpul conflictelor gazifere anterioare, in 2006 si 2009. Oficiali ucraineni si europeni au declarat ca inca mai spera la un compromis.

La Bruxelles, Comisia Europeana (CE) a declarat, intr-un comunicat, ca este "convinsa" ca intre Kiev si Moscova inca mai este posibil un acord.

"Vom incerca sa ne intalnim din nou cat mai rapid posibil", a anuniat anterior o sursa europeana.

"Speram ca economia si bunul simt vor prevala asupra politicii", a declarat pentru presa Andrii Kobolev, conducatorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz.

Kievul a refuzat cresterea pretului decisa de catre Moscova dupa instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfarsitul lui februarie, in urma indepartarii prorusului Viktor Ianukovici. Pretul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un pret fara echivalent in Europa. In "ultima (sa) oferta", Moscova a propus 385 de dolari. Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a denuntat duminica "aroganta" Kievului, care "respinge un compromis rezonabil", un lucru explicabil, in opinia sa, prin ingerinta unui "stat tert".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Dupa ce a aparut speranta unei destinderi, in urma primelor contacte intre presedintele rus Vladimir Putin si noul presedinte ucrainean Petro Porosenko, tonul a urcat intre Kiev si Moscova in acest weekend.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.