Potrivit unui studiu realizat recent de mai multe universitati europene cea mai influenta personalitate istorica de pe site-ul Wikipedia este inventatorul sistemului de clasificare a plantelor si animalelor, suedezul Carl Linne, iar pe locul al doilea in acest top se situeaza Iisus.

Carl Linne, nascut Carolus Linnaeus, cunoscut dupa innobilare sub numele Carl von Linne, s-a nascut pe 23 mai 1707, in localitatea suedeza Rashult. Botanist, medic si zoolog, Carl Linne este considerat parintele taxonomiei si al ecologiei moderne. Savantul suedez a murit pe 10 ianuarie 1778, in orasul Uppsala.

Potrivit washingtonpost.com, pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au avut nevoie de un proces matematic destul de indelungat. In mare, ei au considerat ca site-ul Wikipedia este un fel de retea, iar fiecare pagina a site-ului este un nod din aceasta retea. Link-urile dintre pagini reprezinta si legaturi intre noduri. Nodurile cu cele mai multe link-uri tind sa fie cele mai importante.

Pentru determina cea mai influenta personalitate de pe Wikipedia, cercetatorii au analizat 24 de "editii" (limbi) ale enciclopediei online Wikipedia cu ajutorul mai multor algoritmi, care nu difera prea mult de algoritmii folositi de Google pentru a afisa principalele rezultate ale cautarilor efectuate. Algoritmii au tinut cont de numarul nodurilor, al link-urilor acestora si de distanta dintre ele. Cercetatorii au identificat astfel paginile care au influentat cel mai mult celelalte pagini din retea si au alcatuit doua liste (in functie de doi algoritmi) cu cele mai influente personalitati de pe plan mondial.

Pentru algoritmul PageRank, acelasi care este folosit si de motorul de cautare Google, primul loc a fost ocupat de Carl Linne. Topul 10 este completat de Iisus, Aristotel, Napoleon, Adolf Hitler, Iulius Cezar, Platon, William Shakespeare, Albert Einstein si regina Elizabeth a II-a.

Pentru algoritmul 2D Rank, care foloseste o formula diferita de calcul, primul loc a fost ocupat de Adolf Hitler. Topul 10 este completat de Michael Jackson, Madonna, Iisus, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, papa Benedict al XVI-lea, Alexandru cel Mare, Charles Darwin si Barack Obama.

Analizand absentele notabile din cele doua liste, cercetatorii au remarcat ca doar doua femei - Madonna si a regina Elizabeth a II-a - au reusit sa apara in topurile celor mai influente personalitati. Totodata, ei au remarcat faptul ca din cele doua liste lipsesc personalitati din afara Occidentului, precum Gandhi, profetul Mohamed si Buddha.

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

Acesta a fost, de altfel, si un aspect care ii interesa foarte mult pe cercetatori: pe langa alcatuirea listelor cu cele mai influente personalitati, ei au facut totodata o analiza a acestora, in functie de sex, epoca in care au trait si tara lor de origine. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca in editiile Wikipedia cele mai importante personalitati sunt barbati, nascuti in Occident, dupa secolul al XVII-lea. Carl Linne respecta toate aceste criterii.

"Principalele personalitati de pe Wikipedia sunt in majoritate barbati. Nu este surprinzator, intrucat femeile au avut putine sanse pentru a deveni personalitati istorice in cea mai mare parte a istoriei omenirii. Acelasi lucru se poate spune si despre personalitatile non-occidentale, care, in multe cazuri, au fost marginalizate la scala globala", au declarat autorii studiului.

Citeste si:
Celebrități și personalități care au murit din cauza noului...
Celebrități și personalități...

Studiul pare sa confirme concluziile formulate de o analiza despre cele mai editate pagini Wikipedia, realizat de FiveThirtyEight, la inceputul acestei luni. Cele mai importante personalitati istorice din acest punct de vedere sunt George W. Bush, Michael Jackson, Iisus, Barack Obama si Adolf Hitler. Patru dintre cele cinci nume se regasesc si in recenta lista a celor mai influente personalitati istorice, singura exceptie fiind fostul presedinte american George W. Bush, care, potrivit autorilor articolului din washingtonpost.com, pare sa fie doar o figura controversata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.