"A venit momentul sa strangem pietrele", a scris, joi, pe Twitter vicepremierul rus Dmitri Rogozin, referindu-se la destramarea Uniunii Sovietice si marcand astfel impliniarea a 24 de ani de la adoptarea, la 12 iunie 1990, a Declaratiei privind proclamarea suveranitatii Rusiei.

"In urma cu 24 de ani, stanca sovietica s-a fracturat pentru prima data. Si a urmat o cadere de pietre. Cine stia atunci ca aceasta cadere va continua timp de un sfert de secol. Acum a venit momentul sa strangem pietrele", a scris Rogozin pe contul sau de Twitter.

La 12 iunie 1990, Congresul deputatilor poporului al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFRS) a adoptat Declaratia privind proclamarea suveranitatii Rusiei. Dupa destramarea URSS (8 decembrie 1991), Sovietul Suprem al RSFSR a proclamat oficial la 25 decembrie 1991 independenta Rusiei. Noua formatiune statala a primit denumirea de Federatia Rusa.

Data a obtinut statut oficial, devenind Ziua Nationala a Rusiei, in 1994, cand a fost declarata zi libera. Mai multe evenimente vor avea loc cu aceasta ocazie in Rusia, multe orase dezvoltandu-si propria traditie de celebrarea a evenimentului.

Ziua Rusiei va fi sarbatorita si in Crimeea, unde vor avea loc un festival international de muzica bisericeasca, un carnaval si mai multe concerte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.