Numarul doi in Camera Reprezentantilor, republicanul Eric Cantor, a fost invins, marti, in cadrul alegerilor primare de un candidat al Tea Party, o victorie surpriza ce a urmat mai multor infrangeri ale miscarii in tara.

Potrivit rezultatelor aproape complete ale scrutinului in cea de-a saptea circumscriptie din Virginia (est), profesorul de economie David Brat l-a invins cu usurinta pe Eric Cantor cu aproximativ 55,5 la suta din voturi, respectiv cu un avans de 7.000 de voturi din totalul de 64.000.

"Mesajul celor de la baza nu putea fi mai clar", a reactionat Matt Kibbe, presedintele Freedomworks, o organizatie nationala a Tea Party. "Nu conteaza postul, nu conteaza puterea. Daca te indepartezi de militanti pe teren, locul tau este in pericol", conform MEDIAFAX.

Lumea politica pare paralizata de aceasta infrangere, Eric Cantor fiind unul dintre republicanii cei mai puternici din Statele Unite, chemat sa ii succeada intr-o zi actualului presedinte al Camerei Reprezentantilor, John Boehner.

Aceasta victorie are loc dupa mai multe infrangeri ale candidatilor miscarii ultraconservatoare Tea Party in alegerile primare din alte state, in fata unor alesi sustinuti de aparatul partidului republican, care pare sa preia din nou controlul dupa mai multi ani de diviziuni interne in diferitele factiuni.

Eric Cantor a primit sprijinul financiar a numeroase organizatii legate de patronat, iar resursele sale financiare le depasesc cu mult pe cele ale adversarilor sai, in mare parte necunoscuti.

Dar Tea Party a vizat mai multi republicani in sezonul alegerilor primare, reprosandu-le mai ales deschiderea lor fata de o reforma a imigratiei si voturile de compromis pe tema bugetului si datoriei. Tocmai pe tema imigratiei a facut campanie David Brat.

Asa cum au subliniat democratii marti seara, Eric Cantor era insa departe de a fi un moderat; el a fost sustinut anterior de Tea Party si nu luat niciodata o pozitie clara in favoarea unei regularizari a imigrantilor fara documente legale.

Seara nu a fost insa total neagra pentru alesii republicani.

In South Carolina, potrivit presei americane, senatorul in exercitiu Lindsey Graham a castigat investitura cu mai mult de jumatate din voturi in fata mai multor rivali din Tea Party, complicand analiza situatiei fortelor de dreapta. Graham a fost de fapt unul dintre artizanii proiectului istoric de reforma a imigratiei adoptat de Senat in 2013 si blocat de Camera.

Citeste si:
Xonia l-a pus la zid pe Tj Miles, după ce a fost învins de Relu...
Xonia l-a pus la zid pe Tj...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.