Scriitoarea irlandeza Eimear McBride a fost recompensata, miercuri seara, la Londra, cu Baileys Women's Prize for Fiction pe 2014.

Scriitoarea irlandeza a primit prestigioasa distinctie pentru romanul sau de debut "A Girl is a Half-Formed Thing", descris de juriu drept "uimitor si ambitios". Romanul prezinta povestea unei tinere si relatia acesteia cu fratele sau diagnosticat inca din copilarie cu o tumoare pe creier.

McBride a incercat timp de noua ani sa publice acest roman si a declarat in timpul ceremoniei de premiere - care a avut loc la Royal Festival Hall din Londra - ca acest lucru ar putea sa fie un exemplu pentru editori, care ar putea sa se uite de doua ori pe cartile pe care le considera dificile.

Nascuta la Liverpool, in 1976, McBride s-a mutat in Irlanda cand avea 2 ani. La 17 ani s-a mutat la Londra, unde a studiat timp de trei ani actoria.

Romanul sau "A Girl is a Half-Formed Thing" a mai castigat Goldsmith's Prize si a fost nominalizat pentru Folio Prize si Desmond Elliott Prize pentru debut, informeaza MEDIAFAX.

Pe lista scurta pentru Baileys Women's Prize for Fiction s-au mai aflat anul acesta Hannah Kent (cu volumul "Burial Rites"), Audrey Magee ("The Undertaking"), Chimamanda Ngozi Adichie ("Americanah"), Donna Tartt ("The Goldfinch") si Jhumpa Lahiri ("The Lowland").

Cunoscut intre 1996 si 2012 sub denumirea de Orange Prize for Fiction, acest premiu literar, aflat la cea de-a 19-a editie, este sponsorizat, din iunie 2013, de compania de bauturi spirtoase Baileys. Acest premiu beneficiaza de finantare privata.

Castigatoarea Baileys Women's Prize, distinctie care celebreaza "excelenta, originalitatea si accesibilitatea in literatura scrisa de femei", primeste un cec de 30.000 de lire sterline si o statueta din bronz, numita de organizatori "Bessie".

Citeste si:
A trecut un an de la moartea celebrei scriitoare Ileana Vulpescu. A...
A trecut un an de la moartea...

Orice femeie care scrie in limba engleza, indiferent de nationalitate, resedinta, varsta si subiect abordat, este eligibila pentru Women's Prize for Fiction.

Anul trecut, Women's Prize for Fiction a fost castigat de scriitoarea americana A.M. Homes, pentru romanul satiric "May We Be Forgiven". A fost pentru al cincilea an consecutiv cand premiul a fost castigat de o scriitoare americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.