Minoritatea roma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice.

"Clasa politica (din Romania) face deseori afirmatii defaimatoare la adresa romilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune", deplang acesti experti din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI).

Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza "o legatura intre romi si criminalitate" si ii reproseaza acestei minoritati ca "nu incearca sa se integreze", conform MEDIAFAX.

In general, "presa continua sa preia opinii ostile romilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare", fara ca acest fapt sa fie investigat. "Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului" trebuie sa fie "aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare", a pledat ECRI. Comisia mentioneaza, de asemenea, "un anumit numar de afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii rome", facute de seful de stat, Traian Basescu, in 2007 si 2010.

Din momentul publicarii ultimului raport al ECRI asupra acestei probleme, la inceputul lui 2006, au fost inregistrate anumite progrese, recunoaste Consiliul Europei. Serviciile de politie au recrutat membri ai minoritatii, televiziunea nationala romana s-a angajat in promovarea culturii rome si in lupta impotriva prejudecatilor, iar in scoli au aparut mediatori romi.

Totusi, potrivit autorilor acestui raport, romii raman insuficient de protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale "segregarii" si "discriminarii" la scoala.

La inceputul lui aprilie, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, a indemnat Romania sa ia mai multe masuri pentru a ameliora situatia romilor, denuntand in special un nivel inalt (36 la suta) de abandon scolar in randul copiilor acestei minoritati.

Citeste si:
Proba de limba și lit. maternă pentru elevii din partea...
Elevii din partea...

Romania numara aproximativ 620.000 de romi, potrivit ultimului recensamant oficial, si peste doua milioane, potrivit unor ONG-uri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.