Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat ingrijorat de prezenta miscarii islamiste Hamas in cadrul viitorului Guvern palestinian.

Dupa mai multe amanari, Abbas a declarat sambata ca viitorul Guvern de "consens national", care este alcatuit din personalitati independente si tehnocrati, va fi prezentat luni.

"Ministrii nu vor fi membri Fatah sau Hamas", cele doua formatiuni surori dar inamice din cadrul miscarii nationale palestiniene, a insistat Abbas, conform MEDIAFAX.

Kerry si-a "exprimat ingrijorarea cu privire la rolul Hamas intr-un asemenea Guvern, asupra importantei ca noul Guvern sa respinga violenta, sa recunoasca statul Israel si sa respecte angajamentele semnate", a declarat Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat.

"Presedintele Abbas l-a asigurat pe secretarul de Stat ca noul Guvern se va conforma acestor principii", a adaugat ea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a indemnat duminica membrii comunitatii internationale sa nu se "grabeasca" sa recunoasca viitorul Guvern palestinian de uniune.

Potrivit postului public de radio, liderii israelieni vor sa convinga Statele Unite sa nu recunoasca viitorul Executiv palestinian si sa "respecte astfel angajamentul Washingtonului de a nu negocia cu un Guvern sustinut de catre Hamas".

OLP, dominata de catre Fatah, si miscarea islamista Hamas au semnat la 23 aprilie un nou Acord de reconciliere, pentru a pune capat disensiunilor politice, care dateaza din 2007, intre Cisiordania, in care zonele autonome sunt administrate de catre Autoritatea Palestiniana (AP), si Fasia Gaza, condusa de catre Hamas si supusa unei blocade israeliene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.