Armata Nigeriei a anuntat luni ca cele peste 200 de tinere rapite la mijlocul lui aprilie de gruparea islamista nigeriana Boko Haram au fost localizate.

"Vestea buna pentru fete este ca stim unde se afla, insa nu putem sa va spunem" locul, a declarat seful Statului Major al Fortelor Aeriene ale Nigeriei, maresalul Alex Badeh, pentru jurnalistii aflati in fata Ministerului Apararii din Abuja, informeaza MEDIAFAX.

Doua sute saptezeci si sase de eleve - dintre care 223 se afla si acum in captivitate - au fost la mijlocul lui aprilie, la Chibok (nord-estul Nigeriei), fapt ce a starnit o emotie puternica la nivel international, iar mai multe tari s-au mobilizat in vederea gasirii acestora.

Presedintele nigerian Goodluck Jonathan, criticat pentru lipsa de reactie in acest caz, a exclus recent efectuarea unui schimb de prizonieri - tinerele in schimbul islamistilor detinuti in inchisorile statului - cu Boko Haram, o optiune evocata de liderul gruparii, Abubakar Shekau.

Guvernul nigerian si armata, care la randul lor au fost criticate pentru modul in care au actionat in acest caz, au acceptat in cele din urma ajutorul occidental pentru gasirea tinerelor.

Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Israel au trimis experti in ajutorul Nigeriei.

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene ale Nigeriei a facut acest anunt dupa ce s-a adresat unor manifestanti care au organizat, luni, un mars pana la Ministerul Apararii din Abuja, ultimul act dintr-o serie de actiuni zilnice destinate mentinerii presiunii asupra Guvernului nigerian.

Alex Badeh a refuzat sa spuna unde se afla tinerele, motivand ca operatiunea este de natura "secreta", insa a dat asigurari ca autoritatile lucreaza pentru a le elibera.

El a declarat ca armata nu a trimis trupe pentru a le elibera deoarece i-a fost teama de producerea unor victime.

Citeste si:
Pe 20 aprilie începe sezonul Taurului. În următoarele săptămâni se...
Pe 20 aprilie începe sezonul...

"Nimeni nu trebuie sa vina si sa ne spuna ca armata nigeriana nu stie ce face. Noi stim ce trebuie sa facem. Nu ne putem lansa in asa ceva" si sa riscam ca fetele noastre sa fie ucise, a afirmat el in fata multimii.

"Noi lucram. Presedintele (Goodluck Jonathan) se tine ferm in spatele nostru. Presedintele ne-a dat puterea sa ne facem treaba", a mai declarat el.

Nigeria si tarile sale vecine au adoptat la 17 mai, la Paris, cu sprijinul occidentalilor, un plan de "razboi" impotriva gruparii Boko Haram, calificata drept "secta terorista" si considerata o "amenintare majora" pentru regiune.

Consiliul de Securitate ONU a inscris Boko Haram pe lista neagra a organizatiilor ter


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.