Presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, care a fugit in Rusia in februarie, a declarat luni ca "respecta" optiunea poporului dupa alegerea lui Petro Porosenko la conducerea tarii.

"Independent de regiune sau participare, indiferent de optiune, respect aceasta alegere, facuta in cel mai dificil moment pentru patria noastra", a afirmat Ianukovici intr-o declaratie publicata la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei), transmite MEDIAFAX.

"Vreau totusi sa subliniez ca pentru legitimitatea alegerilor si legitimitatea presedintelui insusi, participarea sud-estului la tara noastra este necesara", a adaugat el, apreciind ca "numerosi alegatori din aceste regiuni au fost ofensati si umiliti de actele puterii ilegitime".

Potrivit lui Ianukovici, "prima" misiune a puterii dupa alegerea lui Porosenko este sa "puna capat baii de sange" si sa "retraga trupele" din estul separatist al Ucrainei.

Contestat timp de mai multe luni la Kiev, Viktor Ianukovici a parasit tara, considerandu-se amenintat, dupa moartea a zeci de manifestanti la Kiev la 20 februarie, in confruntari cu politia urmate de semnarea unui acord de partajare a puterii cu opozitia. El a fost destituit apoi de Parlament la 22 februarie, interimatul fiind asigurat de atunci de presedintele Adunarii, Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timosenko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.