Societati militare private straine opereaza in Ucraina, furnizand autoritatilor de la Kiev mercenari pentru a lupta alaturi de trupele guvernamentale impotriva insurgentilor prorusi din est, a denuntat vineri seful Statului Major rus Valeri Gherasimov.

"Nu exista dovezi privind participarea societatilor militare private la evenimentele din Ucraina", a afirmat el, citat de agentiile ruse, fara a oferi detalii despre aceste firme.

"Potrivit informatiilor pe care le avem la dispozitie, zeci de mercenari straini, intre care americani, participa la actiuni militare de partea autoritatilor de la Kiev", a afirmat pentru agentia Interfax o sursa din cadrul Statului Major al fortelor ruse.

Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase, citat de Interfax, ca printre trupele guvernamentale care lupta in orasul Slaviansk, bastion al rebeliunii ruse, se afla "straini care vorbesc engleza".

"Pentru a zdrobi insurectia (din estul Ucrainei), a fost format un grup de soldati. Ei detin sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple si avioane de lupta", a afirmat vineri Gherasimov.

Moscova a denuntat in mai multe randuri prezenta mercenarilor americani alaturi de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezmintit la jumatatea lui martie.

Cotidianul german Bild am Sonntag a afirmat la inceputul lui mai ca aproximativ 400 de mercenari ai societatii americane Academi, mai cunoscuta sub vechiul nume de Blackwater, luptau alaturi de insurgentii prorusi. Cotidianul a precizat totusi ca nu stie cine a incheiat contractul cu Academi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.