Politia israeliana a decis sa impuna masuri restrictive pentru trei evrei extremisti, suspectati ca ar pregati actiuni in vederea perturbarii vizitei Papei Francis in Israel, au anuntat miercuri surse din politia locala.

"Politia si Shin Beth (serviciul israelian de securitate interna) au luat masuri in privinta mai multor militanti de extrema-dreapta, care, potrivit informatiilor, planuiau actiuni de provocare vizand cresterea tensiunilor interreligioase in timpul vizitei Papei", la 25 si 26 mai, a declarat purtatoarea de cuvant a politiei, Luba Samri. "Aceste masuri au fost decise pentru o perioada de patru zile", a adaugat ea.

Autoritatile israeliene nu au oferit detalii in legatura cu natura "actiunilor de provocare".

Potrivit presei, cei trei tineri activisti se vor afla sub arest la domiciliu si au interdictia de a parasi orasul de resedinta incepand de joi. Armata israeliana va asigura aplicarea masurilor.

Restrictiile vizeaza in special doi studenti dintr-o scoala talmudica situata pe Muntele Sionului, unde Papa Francisc urmeaza sa celebreze luni o slujba la foisorul unde a avut loc Cina cea de Taina si in apropierea locului unde sunt expuse ramasitele Regelui David, scrie MEDIAFAX.

Doua manifestatii ale evreilor ultraortodocsi si nationalisti considerand drept o "impietate" celebrarea slujbei in foisorul unde a avut loc Cina cea de Taina de catre seful Bisericii Catolice au avut loc in acest loc sfant, urmare a tensiunilor de mai multe saptamani. O alta manifestatie este prevazuta joi in acelasi loc. Avocatul unuia dintre militantii vizati de aceste masuri a apreciat ca decizia politiei incalca dreptul la libera exprimare.

"Israelul devine o tara nedemocratica, prin reducerea la tacere a protestatarilor", a afirmat Itamar Ben-Gvir.

Dupa o prima etapa in Iordania, Papa Francis este asteptat duminica la Bethleem, in Cisiordania, pentru o vizita de doua zile in teritoriile palestiniene si in Israel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.