Aproape 70% dintre germani vor sa munceasca pana la 35 de ore pe saptamana, potrivit unui sondaj realizat de sindicatul IG Metall in randul a 500.000 de persoane, membre sau nu ale organizatiei.

Potrivit sondajului, 45% dintre persoanele intervievate vor o saptamana de lucru de 35 de ore, 18,5% vor sa munceasca intre 21 de ore si 34 de ore, iar 4,8% mai putin. In prezent, 17,9% dintre participantii la cercetare muncesc 35 de ore, iar circa 9% mai putin.

Oficial, saptamana de lucru din Germania este de 40 de ore.

"Oamenii vor un nou echilibru intre munca si viata privata", a declarat presedintele sindicatului, Detlef Wetzel, in timpul unei conferinte la care au participat aproape 1.000 de membri, pentru a asista la prezentarea rezultatului sondajului, la Frankfurt.

Wetzel a spus ca acesta va fi unul dintre subiectele de discutie ale societatii in anii urmatori si a cerut ca munca sa se adapteze vietii oamenilor si nu invers.

Ministrul Muncii, Andrea Nahles, invitata la conferinta, a fost surprinsa de amploarea raspunsurilor in favoarea saptamanii de pana la 35 de ore si a conchis ca germanii vor mai multa flexibilitate pentru a se consacra copiilor si parintilor.

Potrivit IG Metall, flexibilitatea ceruta angajatilor, de a fi dispusi sa munceasca si in afara orelor de program, nu trebuie sa fie un drum cu sens unic. Sondajul a aratat ca 78% dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa se adapteze flexibilitatii cerute de angajatori, dar cer in schimb aceeasi flexibilitate din partea acestora.

Potrivit unui alt sondaj, publicat marti in Franta, aproape 7 salariati europeni din 10, respectiv 67%, au afirmat ca sunt solicitati sa munceasca in afara orelor de program.

Sondajul a fost realizat online de Edenred-Ipsos, in randul a 8.800 de salariati europeni din opt tari, respectiv Germania, Belgia, Spania, Franta, Italia, Portugalia, Suedia si Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.