O racheta ruseasca cu raza lunga de actiune de tip Proton s-a prabusit la sol dupa decolare, scrie presa, transmite AFP, citat de MEDIAFAX.

Racheta urma sa plaseze pe orbita un satelit de comunicatii. Motorul principal al rachetei s-a oprit la 545 de secunde dupa ce a fost lansat de la centrul spatial rus Baikonur, situat in Kazahstan.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu racheta si satelitul de comunicatii Express-AM4P - a carui valoare este estimata la 21 de milioane de euro - arzand in straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific. "Ne confruntam cu o situatie de urgenta", a declarat un controlor de zbor, in imaginile prezentate de televiziune. "Zborul s-a terminat", a adaugat el.

Agentia spatiala rusa a anuntat ca a insarcinat o comisie "sa analizeze datele telemetrice pentru a descoperi motivele acestei stuatii". Potrivit Channel One, satelitul - construit de Astrium, o divizie a grupului Airbus - urma sa furnizeze acces la Internet unor regiuni izolate din Rusia care dispun doar de un acces slab la comunicatii.

Autoritatile ruse l-au demis din functie pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin in 2013, in urma unei serii de lansari esuate si unor incidente repetate. Noul sef al Agentiei, Oleg Ostapenko, a fost insarcinat de catre presedintele rus Vladimir Putin sa efectueze o reforma vasta a acestui sector, cu un buget supliemntat cu cateva miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.