Un videoclip filmat in Coreea de Nord arata cum sute de locuitori asteapta ordonati in siruri care se intind pe strazi intregi pentru a urca intr-un autobuz.

Diferentele dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud au reprezentat de-a lungul timpului un subiect fascinant pentru lumea intreaga, fiind adeseori exploatat de fotografi scriitori si jurnalisti.

Fotograful german Dieter Leistner a calatorit in ambele tari si a surprins pe camera imagini graitoare pentru diferentele enorme dintre Sud si Nord, scrie dailymail.co.uk.

Astfel, in timp ce Seulul apare drept capitala moderna, prospera, aglomerata si diversa, unde oamenii discuta liber in metrou, Phenianul este orasul dezolat si subdezvoltat ai carui locuitori au o atitudine supusa fie ca stau in metrou, fie ca mananca intr-un restaurant cu decoratiuni invechite, fie ca merg pur si simplu pe strada sau asteapta autobuzul.

O inregistrare video din Phenian, de exemplu, arata cum sute de nord-coreeni inainteaza lent intr-un sir care se intinde pe mai mult de o suta de metri doar pentru a se urca intr-un autobuz.

Fotografiile facute de Leistner sunt insotite de fragmente din doua jurnale. Primul ii apartine lui Philipp Sturm, care a crescut in Germania de Est si care l-a insotit pe fotograf in Phenian. Al doilea a fost scris de Ahn Hehn-Chu, nascut in Germania din parinti coreeni, care a vizitat Seulul in mod regulat de cand era copil.

Astfel, Ahn a descris cat de dinamic este capitala Coreei de Sud. "Mai fusesem in piata de noapte din Dongdae-mun la 4 dimineata pentru cumparaturi, dar aceasta este prima oara cand am fost la un salon care este deschis timp de 24 de ore", povesteste ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.