Autoritatea Palestiniana a indemnat comunitatea internationala sa-i includa pe evreii extremisti, aflati la originea unui val de atacuri cu caracter rasist in Cisiordania, in randul "gruparilor teroriste".

Solicitari in acest sens au fost adresate ONU, Uniunii Europene (UE), Canadei, Rusiei, dar si Ligii Arabe sau Organizatiei pentru Cooperare Islamica (OCI), a anuntat marti seful diplomatiei palestiniene, Riyad al-Malki.

Luna trecuta, Departamentul de Stat american a deplans, intr-un raport anual privind terorismul, ca actele unor extremisti israelieni, in special ale colonistilor din Cisiordania, impotriva palestinienilor, "nu au dat curs, in mare parte, unor urmariri penale". Politia israeliana a criticat raportul, apreciind ca astfel de incidente nu pot fi comparate cu atacurile sangeroase efectuate de palestinieni.

Dar ministrul israelian al Justitiei, Tzipi Livni, a facut apel, duminica, la considerarea abuzurilor comise de colonisti si evrei extremisti impotriva palestinienilor sau arabilor din Israel drept acte "teroriste".

Marti, Tzipi Livni a promis "toleranta zero" fata de autorii unor astfel de crime, care, in opinia ei, ar putea afecta regiunea. De asemenea, ea s-a pronuntat in favoarea inaspririi legislatiei impotriva suspectilor de atacuri cu caracter rasist.

Un fost sef al Shin Beth, Carmi Gillon, a denuntat recent refuzurile serviciilor israeliene de securitate de "a trata aceste grupuscule evreiesti la fel ca pe oricare alt grupuscul terorist".

Sub numele de "pretul de platit", colonisti extremisti si activisti de extrema dreapta si-au intensificat, in ultimele luni, agresiunile asupra palestinienilor, israelienilor arabi sau armatei israeliene, ca reactie fata de decizii guvernamentale pe care le considera ostile intereselor lor sau fata de actiuni atribuite palestinienilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.