Moscova a anuntat ca sustine OSCE in vederea diminuarii tensiunii in Ucraina, unde separatistii din estul tarii au cerut luni anexarea teritoriului pe care se afla la Rusia, inainte de sosirea la Kiev, marti, a sefului diplomatiei Germaniei.

Presedintele rus Vladimir Putin "sustine" medierea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in vederea unei "dezescaladari" a crizei din Ucraina, a anuntat OSCE luni, dupa o convorbire telefonica intre presedintele organizatiei, elvetianul Didier Burkhalter, si Putin.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier urmeaza sa efectueze marti o vizita in Ucraina, menita sa sustina "dialogul national" intre Guvernul de la Kiev si separatistii prorusi din estul tarii. El urmeaza sa efectueze o vizita atat la Kiev, unde se va intalni cu premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk, cat si in estul prorus al tarii, cu scopul de a sustine eforturile OSCE, potrivit purtatorului sau de cuvant.

Iateniuk va pleca ulterior la Bruxelles, la Comisia Europeana (CE), pentru examinarea unor masuri de sustinere a Kievului.

Luni, la mai putin de o zi dupa organizarea dublului referendum privind independenta, denuntat ca "ilegal" de catre Kiev si Occident, insurgentii nu au pierdut timpul si au proclamat "suveranitatea" regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, plasandu-se sub aripa Moscovei, asa cum a facut Crimeea in martie.

"Noi, poporul republicii populare Donetk declaram ca republica devine de-acum un stat suveran", a declarat in fata presei unul dintre liderii separatisti de la Donetk, Denis Pusilin, citind solemn o declaratie.

"Pentru restabilirea dreptatii istorice, cerem Rusiei sa examineze o alipire a republicii Donetk la Federatia rusa", a continuat el.

Rezultatele acestei consultari, ilegale in ochii Kievului si comunitatii internationale, nu reprezinta, insa, o surpriza. Inca de duminica seara, separatistii din regiunea Donetk au anuntat ca aproape 90% dintre participanti au spus "da", in contextul unei prezente la urne de 75%. Scorul este si mai mare in regiunea vecina Lugansk (94%).

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.