Organizarea unui referendum, duminica, in estul Ucrainei, "ar agrava situatia", a declarat joi o purtatoare de cuvant a UE, dupa anuntul mentinerii consultarii de catre separatistii prorusi, in pofida apelului presedintelui rus Vladimir Putin.

"Insistam cu putere asupra faptului ca acest referendum nu trebuie sa aiba loc" deoarece "ar agrava situatia" si "ar putea duce la o noua escaladare", a declarat Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE.

"Un astfel de scrutin nu ar avea legitimitate democratica", a precizat Maja Kocijancic. "Sustinem pe deplin integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei", a subliniat purtatoarea de cuvant a diplomatiei europene. Separatistii prorusi au anuntat joi mentinerea unui referendum pe tema independentei, in special in orasele Donetk si Slaviansk, in pofida apelului de a-l amana lansat miercuri de presedintele Vladimir Putin.

Declaratiile presedintelui rus "reprezinta o etapa care poate ajuta la o detensionare", dar "trebuie sa vedem daca aceste cuvinte sunt urmate de actiuni", a declarat Maja Kocijancic.

Ministrii europeni de Externe se intalnesc luni la Bruxelles, in urma referendumului. Sefii diplomatiilor europene ar putea decide sa impuna noi sanctiuni si sa extinda criteriile pe baza carora vor fi aplicate acestea, au declarat surse diplomatice.

Divergentele persista insa intre tarile care sustin o mai mare fermitate a UE in fata Rusiei si a separatistilor ucraineni, in special Polonia si Marea Britanie, si cele ce resping extinderea ariei sanctiunilor, in special a masurilor economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.