Shimon Peres a spus, cu ocazia aniversarii a 66 de ani de la crearea Israelului, ca tara sa ar dori sa ajunga "cat mai curand posibil" la pace cu toate statele arabe.

"Avem deja relatii pasnice cu doua tari arabe si va trebui sa intretinem astfel de relatii cu toate statele arabe. A urmari pacea este o valoare evreiasca si trebuie sa ajungem la ea cat mai curand posibil", a declarat presedintele israelian, citat de MEDIAFAX.

Peres, a carui declaratie a fost difuzata intr-o inregistrare video, s-a referit la Egipt si Iordania, care au incheiat acorduri de pace cu Israelul in 1979 si 1994.

La randul sau, seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, a avertizat ca Israelul nu va ezita sa riposteze cu fermitate oricarei amenintari la adresa securitatii sale, referindu-se in special la Iran, inamicul Israelului.

"Fiecarei provocari si fiecarei amenintari a palestinienilor sau aliatilor lor, fiind vorba in special de Iran, nu vom ezita sa raspundem cu o forta corespunzatoare. Intindem mana pentru a face pace, dar vom taia orice mana care ne va ameninta", a spus liderul partidului ultranationalist Israel Beiteinu.

Negocierile de pace israelo-palestiniene, intrerupte la sfarsitul lui aprilie fara a se ajunge la un acord, au permis eliberarea a zeci de palestinieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.