Ucraina urmeaza sa ceara excluderea Rusiei din cadrul Fortei Navale a Marii Negre (BLACKSEAFOR), la o reuniune la nivel de experti de rang inalt, prevazuta la jumatatea lui mai, in Bulgaria, a declarat miercuri o sursa militara diplomatica de la Moscova.

Reuniunea urmeaza sa aiba loc la Varna.

"Partea ucraineana isi va motiva initiativa prin incalcarea sistematica de catre Rusia a prevederilor Acordului de infiintare a BLACKSEAFOR", in 2001, a declarat sursa, adaugand ca ucrainenii ar intentiona sa ceara semnarea unui nou document, fara Rusia, izolarea acesteia ori suspendarea sau denuntarea Acordului din 2001.

"Reprezentantii ucraineni pot acuza Rusia de politici orientate catre dominarea BLACKSEAFOR, incalcarea integritatii teritoriale a unui stat membru, si anume Georgia, in 2008, si anexarea Crimeei in martie", a mai declarat aceasta sursa.

Grupul de cooperare navala BLACKSEAFOR a fost creat in 2001, la initiativa Turciei, cu participarea tuturor celorlalte tari riverane la Marea Neagra, si anume Romania, Ucraina, Georgia, Bulgaria si Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.