Autoritatile slovace si cele ucrainene au ajuns la un acord asupra livrarilor de gaze dinspre Europa de Vest catre Ucraina, care ar urma sa contribuie la reducerea dependentei Kievului fata de Moscova,

"Cele doua tari au ajuns la un acord care va ajuta Ucraina sa primeasca gaze" din Europa de Vest, a declarat ministrul Tomas Malatinsky, citat intr-un comunicat, anunta MEDIAFAX.

In virtutea acestui acord, care, potrivit lui, va fi semnat luni, furnizori din Occident vor putea sa livreze gaze Ucrainei prin intermediul gazoductului de rezerva Vojany, din Slovacia de Est, neutilizat pana in prezent.

Operatorul "Eustream va efectua adaptari tehnologice pentru a permite inceperea cat mai rapid a livrarilor de gaze in sens invers si pentru a spori capacitatea" gazoductului, a adaugat Malatinsky.

Gazoductul Vojany ar urma sa fie redeschis in octombrie si va avea initial o capacitate de trei miliarde de metri cubi pe an, care ar putea fi adusa la zece miliarde de metri cubi in martie 2015, a declarat in cursul acestei saptamani pentru AFP purtatorul de cuvant al Eustream, Vahram Chuguryam.

Ucraina a incheiat deja acorduri similare in domeniul gazifer cu Ungaria si Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.