Papa Francisc se pregateste sa sanctifice doi dintre predecesorii sai, italianul Ioan al XXIII-lea si polonezul Ioan Paul al II-lea, care simbolizeaza deschiderea spre lume si increderea in a fi catolic, doua fete complementare ale Bisericii catolice, in care el se recunoaste.

In fata sutelor de mii de credinciosi veniti din Italia, Polonia si din alte tari - si a altor cateva sute de milioane in fata televizoarelor si in cinematografe din 20 de tari, cu ochelari 3D -, primul papa latino-american din istorie va canoniza, duminica, in piata Sf. Petru, doi papi: Giuseppe Angelo Roncalli, cel care a organizat Conciliul Vatican II (1962 - 1965), care a deschis Biserica Catolica spre lume si spre alte religii, si Karol Wojtyla, un promotor de tip "globe-trotter" al catolicismului si care a contribuit la prabusirea comunismului.

Prezenta papei emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican, este considerat probabila, dar ea nu a fost confirmata. Joseph Ratzinger a fost foarte activ in Conciliu si un apropiat al papei polonez.

150 de cardinali, 1.000 de episcopi, 6.000 de preoti din lumea intreaga vor asista, duminica, la mesa in aer liber, in fata celebrei bazilici din Vatican. In total, 93 de delegatii oficiale, printre care 24 sefi de state si capete incoronate, vor asista la aceasta slujba care va avea o durata de doua ore.

Musulmani, anglicani, ortodocsi, dar putini protestanti - ostili cultului catolic al sfintilor - vor fi acolo, alaturi de o puternica prezenta evreiasca, venita sa isi exprime recunostinta fata de cei doi papi care au luptat pentru a stopa prejudecatilor antievreiesti din sanul Bisericii Catolice.

Inca de la mijlocul saptamanii, Orasul Etern a inceput sa fie asaltat de turisti, veniti pe jos, cu autocarul, cu automobilul personal, in timp ce chioscurile de presa au fost aprovizionate cu mii de carti postale cu papi, in special cu Ioan Paul al II-lea si cu Francisc.

Se vorbeste despre un numar de pelerini care va ajunge la 800.000 - 1.000.000 in zilele de sambata si duminica si de un cost pentru Roma de cel putin 7 milioane de euro pentru intreaga perioada pascala.

"Este un eveniment pe care Roma nu l-a trait niciodata in istorie, canonizarea a doi papi in prezenta altor doi suverani pontifi vii", a spus, miercuri, monseniorul Liberio Andreatta, directorul Agentiei vaticane de organizare a pelerinajelor (ORP).

Citeste si:
10+ lucruri mai putin stiute despre Celine Dion
10+ lucruri mai putin stiute...

Celebrarile religioase vor incepe inca de sambata seara, cu "nopti albe" de rugaciune, in aproximativ 15 biserici romane, in mai multe limbi straine.

Noaptea, zeci de mii de pelerini vor trebui sa doarma in autocare sau pe strazi, pe podurile de pe Tibru, in speranta ca vor putea sa ajunga apoi in piata Sf. Petru. Pentru cei mai multi dintre ei care nu vor reusi, ecrane uriase vor difuza ceremonia in mai multe zone istorice din capitala italiana.

Papa Francisc va ajunge in piata intr-o procesiune cu ritm de litanie a sfintilor. Apoi, in fata portretelor uriase ale celor doi papi afisate pe fatada, papa Francisc va pronunta formula care ii va inscrie pentru totdeauna pe cei doi precedesori ai sai in "registrul celest" al acelora la care toti catolicii sunt invitati sa se roage pentru a fi ajutati in vietile lor pamantene.

Citeste si:
Papa Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, sanctificati la Vatican
VIDEO  Ceremonie istorica la...

Desi canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, supranumit "papa cel bun", nu pare sa fie contestata de nimeni, aceea a lui Ioan Paul al II-lea are multi detractori, care ii reproseaza fostului papa polonez "orbirea" in fata infractiunilor pedofile, o prea mare concentrare a puterii si severitatea sa fata de teologii disidenti, mai ales fata de teologia eliberarii.

Francisc va celebra apoi o mesa solemna cu cinci prelati, inclusiv cu episcopul de Bergamo (de unde era originar Ioan al XXIII-lea), Francesco Beschi, si cu fostul secretar privat al lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de Cracovia, Stanislas Dziwisz.

Comuniunea va fi distribuita de 600 de preoti in piata Sf. Petru si de 200 diaconi pe Via della Conciliazione care duce in aceasta piata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.