NATO si-a exprimat miercuri "ingrijorarea" dupa amenintarile Rusiei de a interveni in Ucraina si a condamnat "retorica inflamatorie" a Moscovei, indemnand totodata la aplicarea acordului de la Geneva.

"Sunt ingrijorat de declaratiile Rusiei care ameninta Ucraina cu o actiune militara", a declarat secretarul general adjunct al Aliantei, Alexander Vershbow.

"Rusia are responsabilitatea de a calma situatia, ci nu sa recurga la o retorica inflamatorie si sa denatureze informatiile privind situatia din Ucraina", a adaugat el.

Moscova a anuntat recent ca este pregatita sa intervina daca "interesele sale legitime" sunt "atacate" in estul Ucrainei, dupa relansarea unei "operatiuni antiteroriste" de catre Kiev impotriva separatistilor.

"Recurgerea la amenintari voalate si lansarea unor noi exercitii militare in apropiere de frontiera cu Ucraina adauga tensiuni unei situatii deja dificile si incalca acordul de la Geneva", a acuzat Vershbow.

"Rusia ar trebui sa-si retraga trupele in cazarmi, sa reduca pericolul unei confruntari armate si sa sprijine punerea in aplicare a acordului de la Geneva, in special prin condamnarea actiunilor violente care continua din partea grupurilor armate ilegale din estul Ucrainei", a afirmat el.

La randul sau, comandantul Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, a declarat, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca forta plasata de Rusia la granitele Ucrainei este foarte capabila si ingrijoratoare, insa angajamentul NATO pentru apararea colectiva a aliatilor nu poate fi pus la indoiala.

Comandantul Fortelor Aliate din Europa a afirmat ca forta plasata de Rusia la granita cu Ucraina este destul de mare, este bine echipata si este pregatita si, daca va fi directionata, poate invada estul acestei tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.