Presedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a decretat doliu national de trei zile in memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe anul 1982, decedat joi, in resedinta sa din Ciudad de Mexico, la varsta de 87 de ani.

"In semn de omagiu adus memoriei lui Gabriel Garcia Márquez, am decretat un doliu national de trei zile", a declarat Juan Manuel Santos, cu ocazia unei scurte alocutiuni, solemne, la televiziune.

Seful statului columbian a cerut, totodata, "arborarea drapelului national in berna in toate institutiile publice".

"Speram ca toti columbienii vor face la fel in casele lor", a adaugat acesta.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limba spaniola, Gabriel Garcia Márquez a murit joi, in urma complicatiilor provocate de o pneumonie. Locuind in Mexic din 1961, cu exceptia unor perioade petrecute in Columbia, Spania si Cuba, romancierul sud-american a dus in ultimii ani o existenta discreta, retragandu-se din viata publica.

"Intreaga Columbie este in doliu, deoarece el este compatriotul cel mai admirat si cel mai iubit din toate timpurile", a declarat Juan Manuel Santos. "El a fost, si nu exagerez, columbianul care, din intreaga istorie a tarii noastre, a dus cel mai departe si cel mai sus numele patriei noastre", a mai spus acesta.

Presedintele columbian a salutat opera scriitorului, recompensat cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 1982, si stilul sau literar, cunoscut sub numele de "realism magic".

"Pentru noi, columbienii, Gabo nu a inventat realismul magic, el a fost cel mai mare ilustrator al sau, intr-o tara care reprezinta ea insasi realismul magic. O tara care combina bucuria si durerea, poezia si conflictele", a afirmat Juan Manuel Santos. Presedintele columbian nu a precizat in discursul sau televizat daca funeraliile scriitorului vor avea loc in Mexic sau in tara natala a romancierului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.