Peste 10 persoane au murit vineri dimineata, in Everest, dupa ce o avalansa a dat peste ei.

UPDATE

Avalansa care s-a produs vineri dimineata pe muntele Everest a provocat moartea a 12 ghizi nepalezi, alti cinci fiind salvati, potrivit unui nou bilant anuntat de un oficial din cadrul Ministerului Turismului din Nepal.

Anterior, autoritatile au anuntat un bilant de noua morti.

Acesta este cel mai grav accident inregistrat vreodata pe cel mai inalt munte din lume, a declarat la randul sau Elizabeth Hawley, expert in ascensiuni in Nepal.



"Salvatorii au recuperat deja patru cadavre si incearca sa extraga alte doua, care sunt ingropate in zapada", a declarat Ang Tshering Sherpa, presedintele Asociatiei de alpinism din Nepal, citat de MEDIAFAX.

Avalansa s-a declansat la ora locala 06.45 (04.00 ora Romaniei), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, intr-o zona supranumita "popcorn field", care duce la ghetarul Khumbu, a adaugat el.

Numerosi alpinisti sunt raniti, a precizat el, fara a oferi cifre.

Un oficial din cadrul Ministerului Turismului, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului ca victimele sunt de origine nepaleza si pregateau accesul catre culme inainte de varful sezonului, care incepe la sfarsitul lui aprilie.

"Stim ca 14 alpinisti nepalezi duceau echipamente si bagaje in aceasta zona dar nu stim deocamdata cati dintre ei au fost afectati", a declarat el.

Un oficial din cadrul unei agentii de alpinism americane a declarat pentru CNN ca avalansa s-a produs in timp ce serpasii pregateau accesul pentru alpinisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.