Autoritatile japoneze au anuntat marti ca au terminat in doua zile sacrificarea a aproximativ 112.000 de pasari in sud-vestul tarii dupa confirmarea mai multor cazuri de gripa aviara, o reactie al carei scop este limitarea rapida a primei epidemii de acest tip in Japonia in trei ani.

Functionarii au inceput duminica sacrificarea a 56.000 de pasari intr-o ferma din Kumamoto, in sud-vestul Japoniei, unde testele ADN au confirmat prezenta tulpinii H5 a virusului dupa ce proprietarii au semnalat moartea subita a mai multor pasari din crescatoria lor.

Un alt grup de 56.000 de pasari apartinand acelorasi proprietari a fost sacrificat integral.

"Am terminat operatiunea de sacrificare luni seara si am pus in functiune mijloace pentru a evita propagarea virusului la alte domenii", a declarat un functionar din Kumamoto, adaugand ca nu au fost semnalate alte infectii pana marti dimineata.

La Tokyo, ministrul Agriculturii, Silviculturii si Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, a promis "sa faca tot posibilul pentru a limita cat mai repede extinderea epidemiei".

Ministerul a avertizat crescatorii impotriva riscurilor de infectie, reamintind prezenta persistenta a bolii in Asia, intre care Coreea de Sud vecina. Autoritatile locale au interzis de sambata transportul sau deplasarea animalelor din doua ferme incriminate si crescatorii vecine. Operatiuni de dezinfectie au fost intreprinse simultan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.