Barack Obama, i-a spus omologului sau rus, Vladimir Putin, ca este "foarte ingrijorat" de actiunile Rusiei in Ucraina si le-a cerut militiilor separatiste proruse sa depuna armele, in cursul unei discutii telefonice purtate luni.

"Presedintele si-a exprimat profunda ingrijorare fata de sprijinul acordat de catre Guvernul rus actiunilor separatiste armate proruse care ameninta sa submineze si sa destabilizeze Guvernul Ucrainei", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

Obama a subliniat de asemenea necesitatea ca "toate fortele (armate) neregulate prezente in tara sa depuna armele" si l-a indemnat pe Putin sa "faca uz de influenta sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge sa paraseasca cladirile pe care le ocupa" in Ucraina si "sa depuna armele", precizeaza comunicatul Casei Albe.

In cursul acestei discutii telefonice, care a avut loc la solicitarea Moscovei, presedintele american a semnalat ca, in pofida "retoricii" autoritatilor ruse, "Guvernul Ucrainei a dat dovada de o retinere remarcabila".

In cele din urma, Obama a apreciat ca "izolarea in crestere a Rusiei pe plan politic si pe plan economic este rezultatul actiunilor sale in Ucraina si a subliniat ca Rusia va plati, cu siguranta, si mai mult daca va continua" aceasta cale.

Mai devreme, intr-un comunicat, Kremlinul a anuntat ca, "raspunzand ingrijorarilor exprimate de presedintele american in legatura cu o asa-zisa ingerinta rusa in sud-estul Ucrainei, presedintele rus a semnalat ca astfel de speculatii sunt bazate pe informatii nefondate".

O reuniune cvadripartita intre Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeana si Ucraina urmeaza sa aiba loc joi, la Geneva.

Atacuri vizibil coordonate au inceput inca de sambata in orase din estul rusofon al Ucrainei, in special in zona Donetkului. Barbati in uniforma au fost vazuti la fata locului si occidentalii au afirmat ca este vorba despre o operatiune condusa de Moscova, care dezminte ca ar fi implicata in noile atacuri.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Autoritatile prooccidentale de la Kiev au anuntat lansarea unei "operatiuni antiteroriste" in estul tarii, insa nu au intervenit pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.