International14 Aprilie 201411:13

Lectura de 2 minute

Guvernul de la Chisinau spera ca Uniunea Europeana va ajuta Republica Moldova daca Rusia va intrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, conform ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Speram ca lucrurile nu vor merge atat de departe, dar, daca se va ajunge la oprirea gazelor, speram ca partenerii din cadrul UE ne vor ajuta", a spus Valeriu Lazar.

Potrivit ministrului Economiei, Republica Moldova ar putea primi gaze din Romania sau din zacaminte de pe teritoriul Ucrainei.

Uniunea Europeana a indemnat Rusia sa respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. "Uniunea Europeana este un client bun. Achizitioneaza 70% din exporturile ruse de energie", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles. "Asteptam ca furnizorii sa respecte angajamentele si este in interesul tuturor ca energia sa nu fie utilizata ca instrument politic", a subliniat oficialul CE, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Vladimir Putin a dat asigurari ca Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev. "Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzituilui gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin. Vladimir Putin a trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. "In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere", a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia. "Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv", a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene. "Grupul rus Gazprom va fi nevoit sa treaca la plata in avans pentru livrarile de gaze destinate Ucrainei, iar, in cazul in care conditiile de plata nu vor fi respectate, livrarile de gaze pot fi oprite sau limitate", a atras atentia Putin, propunand solutionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".

Citeste si:
Putin, liber sa fie din nou Presedintele Rusiei. Constitutia a fost...
Putin, liber sa fie din nou...

Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza in legatura cu riscurile pe care criza ucraineana le are asupra livrarilor de gaz rus, a confirmat Kremlinul. "Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei. "Scrisoarea a fost trimisa joi, pe cale diplomatica, liderilor din Europa de Vest si de Est", adauga Peskov. "Vladimir Putin propune adoptarea unor masuri urgente, deoarece situatia nu mai poate astepta", a adaugat Peskov. "Situatia poate avea consecinte negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina", a spus el.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.