CIA a folosit cantece ale trupei rock Red Hot Chili Peppers pentru a tortura un prizonier, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Saptamana trecuta, comisia de securitate din Senatul american a votat pentru declasificarea unui "interogatoriu imbunatatit" realizat de CIA, un document de 6.600 de pagini care explica procedurile folosite de aceasta agentie dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Unul dintre agentii care au participat la acel interogatoriu a acordat un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera si a dezvaluit ca unul dintre prizonieri, Zayn al-Abidin Muhammad Husayn Abu Zubaydah, a fost torturat de CIA in timp ce era obligat sa asculte piese ale trupei Red Hot Chili Peppers, care erau difuzate fara intrerupere.

Aceeasi sursa, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, a spus ca acele interogatorii au avut loc din mai pana in iulie 2002, insa nu a precizat titlurile pieselor rock utilizate in timpul torturii. Metodele de tortura folosite de CIA au fost detaliate in acel raport, iar printre ele se numara privarea de somn si incatusarea si scufundarea prizonierilor, dezbracati la piele, in bazine cu apa, pentru a-i tine constienti pe durata interogatoriilor.

Nu este pentru prima data cand au aparut zvonuri despre faptul ca muzica unei trupe rock a fost utilizata de CIA ca metoda de tortura. La inceputul anului, grupul canadian de metal industrial Skinny Puppy a cerut guvernului american sa ii plateasca drepturi de autor pentru ca a folosit cantece ale trupei ca metoda de tortura in inchisoara Guantanamo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.