Stabilitatea Europei este amenintata de intensificarea sentimentelor antiruse in legatura cu criza din Ucraina, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"In prezent, incitarea la sentimente antiruse pe fondul intensificarii rasismului si xenofobiei in numeroase tari din Uniunea Europeana, a cresterii numarului de grupari ultranationaliste si a complezentei fata de neonazism, fie ca este in Ucraina sau in alta parte, ameninta in mod evident stabilitatea europeana", a declarat el, citat de agentia RIA Novosti.

Situatia din Ucraina a declansat cea mai grava criza intre Est si Vest de la sfarsitul Razboiului Rece.

Joi, presedintele rus Vladimir Putin a avertizat europenii sa asigure plata datoriei Ucrainei, altfel aprovizionarea lor cu gaz va fi amenintata.

Omologul sau american Barack Obama a replicat imediat ca o escaladare a situatiei in Ucraina va conduce la noi sanctiuni americane si europene impotriva Moscovei. Vineri, Lavrov a salutat organizarea unor discutii multilaterale - intre Statele Unite, Rusia, Ucraina si UE -, prevazute pentru saptamana viitoare la Viena sau Geneva, potrivit surselor.

"Salutam recentele schimbari de pozitie ale UE si apelurile la o consultare intre Rusia si UE si tarile partenere", a subliniat el.

"Noi suntem pregatiti pentru acest lucru, inclusiv pentru abordarea unor intrebari legate de mesajul presedintelui Putin trimis liderilor tarilor europene, care primesc gaz rusesc prin Ucraina", a continuat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.