Compania de stat Energoatom, care opereaza cele patru centrale nucleare din Ucraina, a extins pana in 2020 contractul cu grupul american Westinghouse Electric, majorand importurile de uraniu imbogatit din Vest in vederea reducerii dependentei energetice de Rusia.

Energoatom opereaza patru centrale nucleare in Ucraina, cu 15 reactoare operationale, care genereaza aproximativ jumatate din necesarul national de electricitate.

Westinghouse Electric Company si Energoatom au semnat vineri un acord care extinde, pana in anul 2020, contractul initial din 2008 pentru livrarea de uraniu imbogatit catre centrale nucleare din Ucraina, potrivit unui comunicat publicat vineri de compania americana.

"Ne bucuram sa fim n partener strategic al Energoatom si sa ii ajutam sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu combustibil (uraniu imbogatit - n.r.). Aceasta extindere a contractului demonstreaza ca produsul livrat de Westinghouse a fost validat pentru incarcarea si operarea in conditii de siguranta, chiar si luand in considerare problemele de performanta ale combustibilului concurent. Acordul (...) va permite Energoatom sa isi diversifice sursele de aprovizionare. Anticipam ca, avand in vedere rezultatele superioare si eficienta competitiva a combustibilului nostru, Westinghouse isi va majora cota pe piata de combustibil nuclear din Ucraina", a declarat in comunicat Danny Roderick, presedinte si CEO al Westinghouse, scrie MEDIAFAX.

Uraniul imbogatit va fi livrat de la Westinghouse Electric Sweden, care detine o uzina de imbogatire a uraniului in Västerås, Suedia. Grupul american mai are o facilitate de productie in Europa la Preston, Lancashire, Marea Britanie. Compania detine 10 fabrici la nivel mondial si aprovizioneaza 147 centrale nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.