Parlamentul din Crimeea a aprobat vineri adoptarea unei noi Constitutii pentru aceasta noua republica rusa, iar o noua versiune a Constitutiei ruse a fost publicata, incluzand Crimeea si Sevastopolul in Federatia rusa, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

Textul Constitutiei a fost votat de 88 dintre cei 100 de parlamentari locali.

Crimeea si-a proclamat independenta fata de Ucraina pe 18 martie, in urma unui referendum privind alipirea la Rusia - nerecunoscut de catre autoritatile de la Kiev si Occident - si a semnat un tratat cu Moscova in acest sens, parafat de catre presedintele rus Vladimir Putin si Parlamentul rus in aceeasi saptamana, transmite MEDIAFAX.

Autoritatile proruse din aceasta fosta regiune ucraineana rusofona si-au proclamat independenta nerecunoscand noile autoritati proeuropene de la Kiev, instalate in urma unor proteste sangeroase incheiate cu inlaturarea fostei puteri proruse, la sfarsitul lui februarie.

Potrivit agentiei, o noua versiune a Constitutiei ruse a fost publicata vineri, pe portalul oficial de informatii legislative, noul text incluzand in lista de membri ai Federatiei ruse Crimeea si orasul Sevastopol.

Peninsula a facut parte din fosta Uniune Sovietica pana in 1954, cand fostul lider sovietic de origine ucraineana Nikita Hrusciov a transferat-o Ucrainei. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca a decis sa alipeasca Crimeea dupa ce sondaje efectuate in secret au dezvaluit ca populatia din peninsula ucraineana sustine in majoritate aceasta idee.

Regiunile rusofone din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, se confrunta de la indepartarea de la putere a regimului prorus, pe 22 februarie, cu manifestatii pentru o "federalizare" a tarii - solutia promovata oficial de Moscova - sau de alipire la Rusia. Presedintele rus Vladimir Putin s-a angajat sa apere "prin toate mijloacele" populatiile rusofone din fostele republici sovietice si a comasat pana la 40.000 de militari rusi la frontierele cu Ucraina, alimentand temeri cu privire la o invazie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.