Un tribunal italian a validat miercuri o casatorie intre persoane de acelasi sex incheiata in strainatate, o premiera in Italia, unde uniunile homosexuale nu sunt recunoscute in mod oficial.

Un tribunal de la Grossetto (centru) a dispus ca ofiterii starii civile din oras sa inregistreze casatoria unui cuplu homosexual celebrata la New York, in 2012. Cei doi barbati casatoriti, un arhitect in varsta de 68 de ani si un jurnalist in varsta de 57 de ani, carora li s-a refuzat initial inregistrarea casatoriei, au facut recurs. Hotararea judecatoreasca a fost salutata imediat si a fost catalogata ca istorica de catre organizatii de aparare a drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor.

"Este un caz fara precedent in tara noastra", a declarat Sergio Lo Giudice, senator in cadrul Partidului Democrat (centru-stanga), fostul conducator al asociatiei activiste LGBT Arcigay, scrie MEDIAFAX.

In opinia lui Aurelio Mancuso, presedintele Equality Italia, un grup de lobby pentru drepturi civile, cuplul a "reusit sa obtina ceea ce municipalitatile si tribunalele au refuzat dintotdeauna, si anume recunoasterea statutului lor de cuplu casatorit".

Acest "eveniment revolutionar merita o reactie politica pozitiva" din partea premierului Matteo Renzi, a apreciat Fabrizio Marrazzo, un purtator de cuvant Gay Center.

Judecatorul de la tribunalul din Grossetto, Claudio Boccini, a stabilit ca registrele starii civile "nu comporta o referire la notiunea de gen", iar cuplul homosexual trebuie sa fie inscris, astfel, in registre. Dreptul la casatorie "s-a imbogatit cu conceptii noi si mai extensive, inclusiv al casatoriei intre doua persoane de acelasi sex", a precizat judecatorul.

Casatoria intre persoane de acelasi sex este recunoscuta in aproximativ zece state membre ale Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.