Presedintele ceh Milos Zeman a declarat ca NATO ar trebui sa mobilizeze trupe in Ucraina, daca Rusia invadeaza estul tari

"Daca Rusia decide sa-si extinda expansiunea teritoriala in estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient", a declarat duminica Zeman, primul presedinte ales prin sufragiu direct din istoria tarii, pentru postul public ceh de radio, citat de MEDIAFAX.

"In acest caz, nu as sustine doar ca UE sa adopte sanctiunile cele mai dure posibile, dar as spune ca NATO sa fie pregatit din punct de vedere militar, de exemplu introducandu-si trupele pe teritoriul ucrainean", a continuat presedintele de stanga, in varsta de 69 de ani, aflat in functie de un an.

Ucraina este condusa de catre un Guvern interimar prooccidental dupa ce Viktor Ianukovici a fost indepartat de la putere, in urma unor manifestatii impotriva regimului sau, fiind acuzat de proasta gestionare economica si coruptie.

Washingtonul apreciaza ca Moscova a masat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Mai multe regiuni care au o importanta populatie rusofona, in estul Ucrainei, cer organizarea, inaintea alegerilor prezidentiale anticipate prevazute la 25 mai, a unui referendum care sa le permita, dupa modelul Crimeei, sa aleaga intre un regim federal si pur si simplu alipirea la Rusia.

Moscova a dezmintit ca vrea sa-si trimita trupele dincolo de Crimeea, dar nu si-a retras trupele pe care le-a comasat la frontiera.

Manifestanti prorusi au ocupat duminica mai multe cladiri publice in orase importante din estul Ucrainei, strigand "Rusia!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.